PUUTARHAPALSTA − Puutarhaihmisen mainio ohjesivusto

PUUTARHANHOITO PUUTARHASUUNNITTELU KIRJAVINKIT RAKENNA ITSE

Tulppaanihulluus

Sipulikukat ilmestyvät alkusyksyllä kauppoihin. Keväisten kukkayhdistelmien suunnittelu on toiveita herättävää puuhaa iltojen pimetessä. Mikä väriyhdistelmä olisi mahdollisimman kiva? Itse sorruin jo 'China Town' -tulppaanipussin edessä, se on kivan värinen vaaleanpuna-valkoinen viherraitatulppaani (Tulipa Viridiflora-Ryhmä), eli terälehtien keskellä kulkee vihreä raita. Pussin kuvassa se näyttää mahdottoman raikkaalta ja kauniilta. Eikä siinä kaikki… kauppakassiin on jo usealla ostosreissulla kertynyt pussi jos toinenkin: triumftulppaania, Apeldoornia, papukaijoja. Eihän näitä voi vastustaa, ja miksi pitäisi?

Yritä suunnitella värien lisäksi mahdollisimman pitkäkestoista kukkaloistoa: lumikelloja (Galanthus), talventähtiä (Eranthis) ja kultasahrameita (Crocus chrysanthus) alkukevääksi, niiden jälkeen helmililjoja (Muscari), tuoksuhyasintteja (Hyacinthus orientalis) ja tulppaaneja, joista viimeisimmät lajit kuten viherraitatulppaanit kukkivat vasta kesän alettua.

Punaisen ystävälle sopivat samanaikaisesti loppukeväällä kukkivat punavalkoiset 'Peppermint Stick' -italiantulppaanit (Tulipa clusiana) ja purppura-valkoraidalliset rembrandttulppaanit, kuvassa alla.

 

 

Tulppaanivaasi

Tulppaaneja myydään keväällä joka kukkakaupassa ja marketissa. Hankin muutama vuosi sitten vanhanajan sipulikukkavaasin, tulipièren. Siinä on useita reikiä kukkavarsille ja keskellä yhteinen vesiosasto. 1600-luvulla vaaseja käytettiin kokonaisten sipulikukkien kasvatukseen sipulista asti sisällä, eli kunkin varren alapäässä oli tuolloin sipuli.

Tulppaanivaasit, tai yleisemmin sipulikukkavaasit olivat neljäsataa vuotta sitten statussymboleja. Hieno posliininen esittelyvaasi saattoi olla metrinkin korkuinen, ja kun yhden kukkasipulin hinta saattoi olla saman arvoinen kuin luksusauton nykypäivänä, olivat kukkaset tietenkin esillä huoneen paraatipaikalla. Ehkä ajattelemme tätä seuraavalla kerralla, kun nostamme tulppaaninipun käsivarsillemme kaupassa! Arvostava silmäys näihin kukkien kuningattariin on paikallaan.

Omassa vaasissani on tällä hetkellä vain leikkokukkia, sillä tulppaaneja ei juurikaan myydä sipuleineen… ne pitäisi muistaa hankkia sisäkasvatukseen jo syksyllä. Ehkä ensi syksynä, vaikka silloin näistä keväisistä ajatuksista on taas kulunut niin paljon aikaa, että muistaakohan tuota.

Syksyllä on toisaalta myynnissä hyödettyjä hyasinttien sipuleita, jotka kukkivat joulun aikaan. Samalla voisi ostaa tulppaanimaljaan sopivat tulppaaninsipulitkin. Hyasintti on varsin kaunis kukkiessaan lasisessa maljassa.

 

 

Onnistu lumikellojen kanssa

Jotkut sipulikukat hyötyvät siitä, että ne saavat juurtua, esimerkiksi narsissit (Narcissus) ja lumikellot (Galanthus). Toiset karttavat sipulin kuivahtamista, kuten pikarililjat (Fritillaria) ja koiranhampaat (Erythronium). Tulppaanin (Tulipa) sipuleita saa kuitenkin istuttaa niin kauan kunnes maa jäätyy, ja loppusyksyllä saattaa puutarhamyymälöistä löytyä hyvinkin edullisia sipulipusseja.

Lumikelloja suositellaan usein siirtämään lehdessä (englanniksi in the green), siis heti kukinnan jälkeen. Kukkasipuleita myydään syksyisin yleensä pusseissa useimmiten siksi, että niillä on silloin lepokausi. Lumikellon lepokausi on kuitenkin olemattoman lyhyt ja sijoittuu jo loppukesään. Silloinkin lumikellon sipulin alaosasta pilkistää muutamia juurenhaituvia, jotka kavahtavat katkeamista ja kuivumista. Lumikello alkaa kasvattaa uuden kasvukauden juuria sipulistaan jo elokuussa.

Kyseessä on siis herkkä sipuli, kuinka onnistua pussisipuleiden kanssa, jos ei onnistu saamaan tuoreita sipuleita markkinoilta tai ystävän puutarhasta?

Sipulit on ostettava heti, kun ne tulevat kauppoihin. Ne on myös istutettava heti, mikään ei ole tärkeysjärjestyksessä edellä lumikellojen saattamista multaan. Kastele kasvupaikka kunnolla ja asetu toiveikkaana odottelemaan kevättä.

Lumikelloilta saattaa kulua parikin vuotta tuumailuun. Joskus sipulista nousee ensimmäisenä keväänä vain lehdet, joskus ei niitäkään. Ei kannata lannistua. Seuraavana vuonna voi versoja hyvinkin nousta.

 

 
Nettikauppa Käsityökauppa Blogi  

Pysy kanavalla

 Lähetä sähköpostia

 Tykkää facebook-sivusta

 Inspiraatiokuvat pinterestissä

 Puutarhapalstaelämää  instagramissa

 

Tiedot

Osoite:
Ahvensaarentie 59
21660 Nauvo

Puhelin:
050 4012590

Mainosta

Copyright

© Saila Routio

Ihanaa jos innostut jakamaan vinkkejä! Lupaa kuvien pinnaukseen tai parin kuvan kopiointiin ei tarvita, kunhan niissä näkyvät mahdolliset vesileimat ja kuvan lähde mainitaan. Älä kopioi kokonaisia artikkeleita.

Palaa sivun alkuun