PUUTARHAPALSTA − Puutarhaihmisen mainio ohjesivusto

PUUTARHANHOITO PUUTARHASUUNNITTELU KIRJAVINKIT RAKENNA ITSE

Nopea kierrätyskiveys

Kiveys helpottaa puutarhan hoitoa etenkin kalusteiden alla ja kohopenkkien ympärillä, missä ruohonleikkuu on hankalaa. Edullisin kiveys syntyy omalta pihalta kaivetuista kivistä sekä vanhojen pihalaattojen paloista ja tiilistä. On otettava huomioon, että tiilet eivät yleensä kestä pakkasta joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Pohjatöissä ja kiviä aseteltaessa on myös huomioitava, että luonnonkivet ovat monen paksuisia. Luonnonkivien väliin jäävä tiilimurske ei ehkä haittaa, kunhan se pysyy paikoillaan laatoitusalueella. Murenemisen vuoksi älä laita tiiliä laatoitusalueen reunaan.

Ensin tasoitetaan maan pinta. Jos ei haittaa, että maanpinnan taso nousee, ei maata tarvitse välttämättä kaivaa. Kasvullisuus on silloin ensin tukahdutettava, vanhat kattohuovan palat käyvät tähän erinomaisesti, samoin kuin paksu kerros sanomalehtiä tai vanhoja mattoja.

Laatoituksen alimmaksi kerrokseksi on hyvä levittää kerros soraa ja tiivistää se, sillä sorakerros estää laatoituksen kiviä liikkumasta, kun maa routii. Kaikkein alimmaksi, sora- tai sepelikerroksen alle tarvitaan suodatinkangasta, muuten sora vajoaa vähitellen maan uumeniin. Myös sorakerroksen päälle tulee kangas, muuten asennushiekka tai laasti valuu soran väleihin.

Sitten sekoitetaan sementtiä, kuivabetonia tai muurauslaastia hiekkaan tai hiekkapitoiseen maa-ainekseen. Mukaan kaadetaan vain hieman vettä. Pienten laastimäärien sekoittaminen käy hyvästä jumpasta kottikärryissäkin. Laatoituksen asentamiseen voi käyttää myös pelkkää asennushiekkaa tai kivituhkaa ilman sementtiä.

Viskele lapiollisia laastia tai hiekkaa laatoitustyömaallesi pienin välimatkoin, levitä kasoja hieman laipolla ja ala naputella kiviä puu- tai kumivasaralla kosteaan laastiin. Liian suurta alaa ei kannata ahnehtia, sillä kivien asetteluun ja naputteluun kuluu aikaa. Pari−muutama neliömetri päivässä on varmaaan sopiva tahti harrastelijalaatoittajalle.
Kuvien laatoitustyömaalla on otettu riski ja tehty se ilman pohjasepeliä suoraan maan pinnalle levitettyjen kattohuopapalasten päälle. Tällaisen laatoituksen voi tehdä omalla riskillä, mutta sen ei voi olettaa pysyvän täysin tasaisena!

Kivistä valitaan aina mahdollisimman sileä puoli laatoituksen pinnaksi. Kiveä voi hiertää paikoilleen naputtelun lisäksi. Nuijan varrella saa hiekkaa tai laastia tiivistettyä kiven reunojen alle.

Laatoitusalueen reunoihin kiinnitetään erityistä huomiota. Reunimmaisiksi kiviksi valitaan mahdollisimman suuria kiviä, ne pysyvät pieniä paremmin paikoillaan. Reunakivien ulkopuolelle tehdään betonireunus, luiska, joka pitää reunakivet paikoillaan. Reunaksi voi lisäksi asettaa lautoja tai hirsiä, mutta ne eivät tue kiviä ainakaan pysyvästi.

Lopuksi kivien päälle heitellään kosteaa laastia tai hiekkaa, joka harjataan kivien väleihin. Kastellaan kastelukannun pisarasuuttimesta tai odotellaan sadetta, parin päivän päästä voi uudelle laatoitukselle jo asettaa kalusteet!

 

 

 
Nettikauppa Käsityökauppa Blogi  

Pysy kanavalla

 Lähetä sähköpostia

 Tykkää facebook-sivusta

 Inspiraatiokuvat pinterestissä

 Puutarhapalstaelämää  instagramissa

 

Tiedot

Osoite:
Ahvensaarentie 59
21660 Nauvo

Puhelin:
050 4012590

Mainosta

Copyright

© Saila Routio

Ihanaa jos innostut jakamaan vinkkejä! Lupaa kuvien pinnaukseen tai parin kuvan kopiointiin ei tarvita, kunhan niissä näkyvät mahdolliset vesileimat ja kuvan lähde mainitaan. Älä kopioi kokonaisia artikkeleita.

Palaa sivun alkuun